de zweethut

Overal waar er vier seizoenen zijn op de aarde, zijn er van oudsher ook rituelen, waarbij mensen samen komen om te bidden en zich te reinigen rondom hete stenen.

In Europa zien we dit terug bij bv de oorspronkelijke Finse sauna. In Ierland zijn een aantal jaren geleden bij opgravingen resten gevonden van zweethutten zoals die door de Noord-Amerikaanse Sioux Indianen ook worden gebouwd. Deze opgravingen dateren uit een periode van meer dan 10.000 jaar geleden. In de jaren 80 van de vorige eeuw is de zweethut opnieuw teruggekeerd op het Europese grondgebied. Sinds die tijd worden er op veel plekken zweethutceremonies gehouden.

De zweethutceremonie zoals wij die doen zou je kunnen typeren als traditioneel. Dwz dat wij het doen zoals het ons geleerd is door wijlen Archie Fire Lame Deer en daarna zijn zoon John. Uiteraard zijn wij geen Lakota Indianen en streven wij dit ook niet na. De ceremonie wordt gegeven zoals dat in deze lijn al een aantal generaties het geval is.

De ceremonie dient als is een reinigingsceremonie voor body, mind en Spirit. Dit in tegenstelling tot bv de sauna waar meestal alleen een fysieke reiniging plaatsvindt. De ceremonie is een viering van het leven en de zweethut is de plek waar we in het tijdloze nu plaats nemen en ons dagelijkse zelf even wat minder op de voorgrond zetten. Vandaar de uitdrukking Indian Time; het besef van tijd en ruimte verandert. We verbinden ons met ‘Al Wat Is’ en vanuit deze verbinding kunnen we de kracht van dankbaarheid ervaren. Daarnaast is er aandacht voor hen die hulp en steun nodig hebben en voor dat wat om heling vraagt.

Vrouwen in de Moontime (menstruatie) kunnen niet deelnemen aan de ceremonie. Dit heeft niks te maken met onrein zijn of iets van die strekking. Integendeel; de vrouw in de Moontime wordt gezien als heilig. Van oudsher was de Moontime de tijd om zich even los te maken van de zorg voor het gezin en het huis, omdat dat altijd doorgaat. Vrouwen trokken zich samen terug om de aandacht naar binnen te richten, te "mediteren", samen te zijn etc. De menstruatie op zich is een reiniging in het lichaam. Dat maakt in de zweethut gaan dan ook overbodig.

Oorspronkelijk was de zweethut alleen voor mannen bedoeld. Aangezien de meeste vrouwen het contact met Moontime verloren zijn, nemen vrouwen ook deel aan deze ceremonie. Alleen niet tijdens de Moontime.

We gaan gekleed te zweethut in, dwz mannen in shorts en vrouwen in t-shirt / shorts of een omslagdoek. Niet omdat we preuts zijn, maar de nadruk dient te liggen op de ceremonie en niet op andere zaken. Daarnaast is naakt de hut in gaan voor sommigen ook drempelverhogend en dat willen we niet.

Mitakuye Oayasin

hut van het stenenvolk

De hut van het stenenvolk is een lage koepelvormige hut van wilgentwijgen waar in het midden, in de aarde, een put is uitgegraven. Roodgloeiende stenen worden vanuit een ceremonieel vuur de hut ingedragen en in de put gelegd. Terwijl de mensen vanuit hun hart bidden en zingen, wordt er water over de stenen gegoten.

Deze reinigingsceremonie, is een ceremonie die door mensen van deze aarde al duizenden jaren gebruikt wordt voor heling, spirituele groei en reiniging.

Net zoals de hitte van de zon en de vochtigheid van de aarde samen de wolken en de regen vormen om alles wat leeft te voeden, zo worden in de hut de hitte van de stenen en water bij elkaar gebracht om ons van binnen te voeden en te reinigen.

Door de hitte van het vuur, dat getransformeerd wordt in de stoom van de hut, voorkomt de ceremonie veel voorkomende ziektes.

De hut van het stenenvolk bevordert de genezing van de geest en de ziel en onderwijst ons in wat we vergeten zijn over spiritualiteit.

Terug
zweethut-inipi.nl